Çelik Sektöründe 2017 - 15.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 15.Haftanın Öne Çıkanları

Kardemir Yılın İlk Çeyreğini Üretim Rekorları İle Geride Bıraktı

Kardemir’de kapasite artırımına yönelik yatırımlar ve verimliliklerin iyileştirilmesine yönelik faaliyetler, üretim sonuçlarına yansımaya devam ediyor. 2016 yılını, bir önceki yıla göre 70 ayrı üretim parametresinde rekor üretimler ile kapatan Kardemir, 2017 yılının ilk çeyreğinde, yeni rekorlara imza attı. 2017 yılı ilk çeyreğinde ( Ocak-Şubat-Mart dönemi ) geçen yılın aynı dönemine göre 150.000 tonu bulan üretim artışları kaydedildi. Buna göre; yüksek fırınlardaki sıvı ham demir üretimi % 38’lik artışla 402.472 tondan 551.358 tona çıkarken, çelikhanede sıvı çelik üretimleri de % 33,4’lük artışla 455.216 tondan 607.434 tona yükseldi. Yılın ilk çeyreğinde nihai ürünlerde de önemli oranlarda artış kaydedildi. Ray – Profil ve Kontinü Haddehanede rekor üretimlere ulaşıldı. Ray – Profil Haddehanesinde Ray, Profil, Köşebent, ve Maden Direği üretimleri % 47’lik artışla 72.271 tondan 106.307 tona ulaştı. Net hadde mamulü toplam üretimleri ise 85 bin tonluk artışla 233.334 tondan 319.175 tona yükseldi. Kardemir’de, Ocak-Mart 2017 döneminde toplam 24 ayrı parametrede rekor faaliyet sonuçları elde edildi. Kardemir, ilk çeyrekteki bu performansı ile geçen yılın sıvı çelik üretim rekoru olan 2 Milyon 172 bin tonluk sıvı çelik üretimini aşarak, 2017 yılında 2 Milyon 450 bin tonluk yılsonu üretim hedefine ulaşmak için emin adımlarla yoluna devam etmektedir. ( Kardemir, 07 Nisan 2017 )

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi Haziranda Devreye Giriyor

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars Açık Ceza İnfaz Kurumu Kesimhane Yapım İşi Temel Atma Töreni'nde yaptığı konuşmada, Kars’ta olduğu gibi Türkiye'nin farklı yerlerinde de benzer projelerin hayata geçirildiğini söyledi. Arslan, "Ülkemize hem istihdam anlamında hem hükümlülerimizin hayata daha iyi hazırlanması adına hem de ülkeye katma değer oluşturması adına çok önemli bir çalışma yaptıklarını ortaya koydular." dedi. Arslan, projenin hayata geçmesiyle bölgedeki illerin de bundan nasipleneceğini ifade ederek, "Tarım ve hayvancılık bölgesiyiz. Sadece Kars'ta yaklaşık 500 bin büyükbaş hayvan var. Yine yaklaşık 600 bin küçükbaş hayvan var, 4 ili (Kars, Ardahan, Iğdır, Ağrı) üst üste koyarsanız bu dört katına çıkıyor. Biz hayvancılığı yapıyoruz, yetiştiriyoruz ama asıl besi yapıp ikinci bir gelir elde etmeye gelince hayvanı başka yerlere gönderiyoruz, yani bir hayvandan elde etmemiz gereken faydanın yarısını biz yarısını başkası sağlıyor. Halbuki kesimhaneyle birlikte biz hem yetiştireceğiz hem keseceğiz ama kesmeden önce de besleyeceğiz böylece besicilikten kaynaklanan gelirimizi iki katına çıkartacağız." diye konuştu.

"Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi inşallah haziranda devreye giriyor"

Cazibe Merkezleri Projesi'nin Kars'ta temelinin atıldığını anımsatan Arslan, "Bu bölge için Cazibe Merkezleri çok önemli, inşallah o kapsamda da yapacağımız yatırımlar sanayinin, endüstrinin gelişmesi adına kuracağımız fabrikalar bu bölgenin kalkınması için önemli. Ama tarım, hayvancılık bölgesinde burada elde edilecek ürünlerin işletilmesi entegre tesislerinde üretilmesi ve buradan başka pazarlara da sunulması çok önemli, bunlar da birbirinin tamamlayıcısı olacak." şeklinde konuştu. Arslan, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi ile bölgede üretilen ürünlerin dünya ülkelerine daha hızlı bir şekilde gönderileceğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi inşallah haziranda devreye giriyor, buradan ürettiğimiz ürünleri bir lojistik merkezinden kalkarak, dünyanın her yerine gönderebilir hale gele geleceğiz. Ama sadece demiryolu değil, özellikle bölünmüş yolları, sıcak asfalt yolları ülkemizin her yerinde yapıyoruz ama bizim bölgemizde de Gürcistan'a Karadeniz'e ta Van'dan Akdeniz'e her yere erişilebiliyor. Bunun için de şehrimizin her tarafını bölünmüş yollarla komşu illerle bağlıyoruz, komşu illeri de başka illere bağlıyoruz. Sahara Tünelini yapıyoruz, Ardahan-Artvin arasını 20 dakikaya indiriyoruz. Artık 1,5-2 saat gitmek yok. Artvin de bölgemizin bir ili olarak bölgesel erişimi sağlamak için inşallah Ilgar'dan Gürcistan'a Sahara'dan Karadeniz'e ve bir şey daha yaptık, Aktaş Sınır Kapısı'ndan bir erişim var orada da Aşık Şenlik Tüneli'ni başlattık, inşallah seneye bitiyor. Ülkenin her yerine yaptığımız gibi bölgenin kalkınması için de gecemizi gündüzümüze katıyoruz." ( AA, 10 Nisan 2017 )

Çin, Çelik Sanayiini Yeniden Yapılandırmak İçin Yeni Bir Fon Kuracak

Çin’in, yerli çelik sanayini yeniden yapılandırmak ve yenilemek amacıyla yeni bir fon kuracağı haber veriliyor. 5,88-11,8 milyar dolarlık fonun Haziran ayında kurulacağı ve dört firma (China Baowu Steel Group’a ait Hwabao Investment Co, US-China Green Fund, WL Ross & Co ve China Merchants Finance Holdings Co) tarafından oluşturulacağı, ayrıca sözkonusu dört firmanın fon için çerçeve anlaşması imzaladıkları bildiriliyor. Yeni fonun temel hedefinin kapasite fazlalığını azaltma sürecini (2016-2020 döneminde 100-150 milyon ton) hızlandırmak ve ülkede çelik sanayiinin yoğunluğunu artırmak olduğu; Çin’de yerleşik en büyük 10 çelik firmasının, 2020 yılına kadar ülkedeki toplam çelik üretimindeki paylarının % 34’den % 60’a çıkmasının planlandığı ifade ediliyor. ( Metal Expert, 11 Nisan 2017 )

Hindistan’ın, Çelik Üretiminde Japonya’yı Geçmesi Öngörülüyor

Hindistan’ın, dünyanın en büyük ikinci çelik üreticisi olmayı hedeflediğini açıkladığı ve söz konusu hedefe büyük altyapı yatırımlarıyla çelik tüketimini artırarak ulaşılacağı haber veriliyor. Hindistan Çelik Bakanı Chaudhary Birender Singh’in, 5 Nisan 2017 tarihinde yaptığı açıklamada Hindistan’ın yerli çelik sanayiini destekleyeceğini açıkladığı belirtiliyor. Dünya Çelik Derneği’nin verilerine göre Hindistan’ın 2016 yılında ham çelik üretimi 95,6 milyon ton seviyesinde gerçekleşirken, Japonya’nın ham çelik üretiminin 104,8 milyon tona ulaştığı, Hindistan’ın çelik üretimi ile ilgili hedefleri ve Japonya’nın üretim kapasitesini artırmayı planlamaması göz önünde bulundurulduğunda Hindistan’ın en büyük ikinci üretici konumuna yükselme olasılığının makul göründüğü açıklanıyor. Avustralya Sanayi, İnovasyon ve Bilim Bakanlığı’nın en son yayımladığı rapora göre Hindistan’ın çelik üretiminin önümüzdeki 2018 yılında % 6,8 oranında artışla 110 milyon tona, 2019 yılında ise 118 milyon tona ulaşacağının öngörüldüğü bildiriliyor. Buna ek olarak Çelik Bakanı’nın, hükümetin yerli çelik sanayini desteklemek için 2017 yılında altyapı yatırımları için 61,9 milyar dolar ayırdığını açıkladığı kaydediliyor. ( Metal Expert, 11 Nisan 2017 )

TANAP’ın Ana Boru Tedarikçisi Tosçelik Spiral Boru, Proje Teslimatlarını Tamamlayan İlk Türk Boru Üreticisi Oldu

Tosyalı Holding çatısı altındaki Tosçelik Spiral Boru, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nde (TANAP) mart ayı itibariyle 475 km boru teslim ederek taahhüdünü zamanından önce tamamladı ve proje teslimatlarını bitirdi. Yaklaşık 475 km taahhüt ile TANAP’ın ana boru tedarikçisi olan Tosçelik, Türkiye’den alınacak boruların 3’te birinin üretimini tamamlayarak, asrın rüya projesi TANAP’ta ipi göğüsleyen ilk Türk üreticisi oldu. Azerbaycan gazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşımayı amaçlayan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı, 1850 kilometre uzunluğunda olacak ve projede toplamda 1 milyon 200 bin ton çelik boru kullanılacak. Çelik boruların 200 bin tonu yurtdışından ithal edilecek, 1 milyon tonu ise Türkiye’de üretilecek. ( NTV, 11 Nisan 2017 )

CISA: Demir Cevheri Fiyatlarının Dalgalanması Bekleniyor

Çin Demir Çelik Birliği’nin (CISA) yayımladığı rapora göre, 31 Mart itibarıyla Çin limanlarında ithal demir cevheri stokları aylık 3,75 milyon mt ve yıllık 38,25 milyon mt artışla 134,56 milyon mt seviyesine yükseldi. CISA’ya göre, bu yılın ilk iki ayında Çin’in pik demir üretimi yıllık 5,98 milyon mt artışla 113,54 milyon mt olurken, Çin’in demir cevheri ithalatı ise yıllık 19,67 milyon mt artış göstererek demir cevheri piyasasında devam eden arz fazlasını yansıttı. CISA tarafından yapılan açıklamaya göre, demir cevheri ithalatındaki artış sebebiyle demir cevheri arzı ve talep arasındaki dengesizlik ve limanlardaki demir cevheri stoku seviyeleri yerel piyasada demir cevheri fiyatlarına olumsuz baskı uygulamaya devam edecek. Bununla birlikte, Çin’de altyapı yatırımlarının artması beklenirken, bu durumun yerel nihai mamul fiyatlarını güçlü bir şekilde desteklemesi ve çelik piyasasının görünümünü canlandırması bekleniyor. CISA’ya göre, önümüzdeki dönemde Çin’de demir cevheri fiyatlarının dalgalanması bekleniyor. ( SteelOrbis, 12 Nisan 2017 )

Çin’de Yapısal Çelik Tüketimi 2020 Yılına Kadar İki Katına Çıkacak

7 nisan tarihinde Çin Yapısal Çelik Derneği’nin bünyesinde Çin Metal Sanayii Planlama ve Araştırma Enstitüsü’nün öncülüğünde bir Çelik Standartları ve Teknik Komisyonu’nun kurulduğu haber veriliyor. Komisyon’un, 6 ay içinde yapısal çelik kullanımı ile ilgili ortak bir standart oluşturmayı ve yapısal çelik piyasasının gelişmesini desteklemeyi hedeflediği kaydediliyor. Çin’in, 2020 yılının sonuna kadar yapısal çelik tüketimini 50 milyon tondan 100 milyon tona yükseltmeyi hedeflediği, söz konusu hedefin Çin Ekonomi ve Bilgi Komisyonu’nun 2016-2020 Çelik Sanayii Yenileme Planı çerçevesinde gerçekleştirileceği bildiriliyor. Çin Metal Sanayii Planlama ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Xinchuang’ın, merkezi ve yerel hükümetlerin yapısal çelik tüketiminin hızlandırılması ile ilgili çalışmaların yakında gerçekleşeceğini belirttiği ifade ediliyor. Buna ek olarak Çin Ekonomi ve Bilgi Komisyonu bünyesinde yer alan Hammadde Bölümü Başkanı Xu Wenli’nin, yapısal çeliğin geri dönüştürülme oranının % 90 seviyesine ulaşacağını açıkladığı aktarılıyor. ( Kallanish, 13 Nisan 2017)

Vale Demir Cevheri Rezervlerinin Yükseldiğini Bildirdi

Brezilyalı madenci ve demir cevheri üreticisi Vale’nin ABD menkul kıymetler borsasına (SEC) yaptığı açıklamaya göre, şirketin demir cevheri rezervleri yükseldi. Vale'ye göre, 2016 yılında hem görünür hem de muhtemel rezervleri kapsayan toplam demir cevheri rezervi, 2015 yılında kaydedilen 17,4 milyar mt’a kıyasla artarak 18,4 milyar mt seviyesine yükseldi. Vale, 2016 yılında görünür demir cevheri rezervinin 4,5 milyar mt seviyesinde ve muhtemel demir cevheri rezervinin 13,9 milyar mt seviyesinde yer aldığını bildirdi. Vale, görünür rezervler için tüm çevre ruhsatlarının alındığını ancak muhtemel rezervler için ruhsat alma sürecinin devam ettiğini belirtti. ( SteelOrbis, 14 Nisan 2017 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ