Çelik Sektöründe 2017 - 16.Haftanın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2017 - 16.Haftanın Öne Çıkanları

Sivas Demir Çelik Fabrikası Tekrar Üretime Başladı

Sivas'ta özelleştirildikten sonra yaşanan sorunlarla gündemden düşmeyen ve yaklaşık 1 yıldır kapalı bulunan Sivas Demir Çelik Fabrikası (SDÇ) yeniden üretime başladı. 2016 yılında üretimi durdurma kararı alan Sivas Demir Çelik fabrikası 12 Nisan Çarşamba gecesi tekrar üretimine başladı. Konuya ilişkin açıklama yapan AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, "Çarşambayı perşembeye bağlayan gece itibarı ile demir çelik fabrikası çalışmaya başladı" dedi. Fabrikayı işleten SİDEMİR şirketinin doğalgaz ve elektrik borçları nedeni ile yaşadığı sorunları çözdüğünü belirten Milletvekili Soluk, "Bu arada kendilerinin kullanacakları hurda teminini de yaparak şu anda 50 kişi İş-kur'dan, 350 kişi de eski çalışan hemşerilerimizden olmak kaydı ile çalışmaya başladılar. Edindiğim bilgiye göre bundan sonra kademeli olarak eleman sayısını 600-650 kişiye kadar çıkarabileceklerini ifade ediyorlar. Allah'tan temennim, dileğim bir daha kesintiye uğramadan demir çelik hizmetini sürdürsün" ifadelerini kullandı. Demir-Çelik fabrikası, işçi ücretlerinin ödenmemesi nedeni ile sık sık gündeme gelmiş, 2016 yılında fabrika borçları nedeni ile bütün işçilere çıkış vererek üretimini durdurmuştu. (Haberler, 14 Nisan 2017)

Röportaj: Fuat Tosyalı’dan 30 Yıla Damga Vuracak Zırh Çeliği Yatırımı

Tosyalı Holding 1952'de teneke soba boru üretimi ve ticareti yapmak üzere kuruldu. İskenderun'un ilk holdingi oldu. Fuat, Ayhan ve Fatih Tosyalı kardeşlerin 1980'li yıllarda bayrağı babaları Şerif Tosyalı'dan devraldıkları şirket hızla büyüdü. Bugün 3 kıtada, 80 ülkede, 25'ten fazla farklı tesisle, 10 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ile bir araya gelerek, şirketin faaliyetlerini ve ekonomiyi konuştuk. Buradan ilk kez açıklayacağınız yatırımınız var mı?

İskenderun ikinci organize sanayi bölgesinde ülkemizde ilk defa üretilecek 'vakumlu özel kalite çelik' yatırımına başlıyoruz. Yıllık kapasitesi 2,5 milyon ton olacak. Bu yatırımla savunma sanayiine ve endüstriyel yapılara yaylık ve civata çelikler üreteceğiz. Otomobil endüstrisi için de üretim yapacağız. Hazırlıklarımız bitti, önümüzdeki birkaç ay içerisinde başlayacağız.”

Vakumlu boru ve galvanizli boru yatırımıyla ithalatın önü kesiliyor.

Katma değeri yüksek değil mi?

Önemli olan, bu yatırımın ithalatı ikame ediyor oluşu. Yakın coğrafya tamamen kontrolümüzde olacak. Hedefimiz ilk etapta en az 300 milyon dolarlık ihracat yapmak. Türkiye'de ilk yassı çeliğini ürettik. Açık ara hemen hemen bütün segmentlerde üretim yapan çelik boru üreticisiyiz. Şimdi vakumlu çelik üretimine başlıyoruz. Benim tek bir hayalim var, bu ülkede zırh çeliklerini üretmek.
İkinci müjdeyi veriyorsunuz şu anda. Yeni bir yatırım daha?
Hazırlıklarımızı tamamladık. Ülkemizin ilk zırh çeliğini üretmek istiyoruz. Bu, savunma sanayimizi çok güçlendirecek. Özellikle savunma sanayimiz ve ulusal güvenlik sistemimizi ikame edecek çok önemli bir yatırım. Yeni fabrika olacak. Sektörde 50'nci yılım. Artık bu işteki bütün birikimimi Türkiye'de bir ilki başararak ortaya koymak istiyorum. Ülkenin gelecek 30 yılına yön verecek en önemli yatırım diyebilirim.

Tosyalı Holding kendini taçlandıracak zırhlı çelikle öyle mi?

Ülkemize borcumuz var. Ülkemizin dışarıya olan bağımlılığını azaltma yönünde bizim de katkımızın olması lazım. Allah'a şükür birçok şeyde üzerimize düşen sorumluluğu hiç düşünmeden yerine getiriyoruz. Eğitim, sosyal sorumluluk projeleri alanında aklımızın ucundan hesap geçirmiyoruz. Bunlar kayda değer ama yetmez. Bizim ulusal sorumluluklarımız var. Madem sektörde bu noktadayız, birikimimizi Ülkemizin ihtiyacını giderme yönünde ortaya koymamız gerekiyor.

Zırh çelik üretimi dünyada kimin egemenliğinde?

Özellikle Avrupa bu işte egemen durumda. Savunma sanayii ile ilgili yatırım yapabilirsin ama içeriğiyle dışarıya bağlısın. Savunma sanayimize Karadağ'daki fabrikamızla çok ciddi destek verebilecek durumdayız. Orada dökme çelik, namlu çeliği üretebiliyoruz. Ama zırh çelikleri bizim bu işteki en üst seviye olacak. Türkiye için çok önemli. Dünyada söz sahibi olacağız.

Her Şey Vardı Bürokrasiye Takıldım

Bürokrasiden çektiniz mi? Çekmez miyim? Ama ilk defa umudum oldu. Şimdi tekrar yatırım yapacağım. Hükümet arka arkaya teşvik kararnamesi çıkarıyor ama uygulayamıyor. Uygulayamamasının sebebi, eften püften sebepler. Japonlarla yaptığımız dev yatırımımız var. Bir jüri toplayın. Bunun teşvikten faydalanmayacağı bir madde bulamazlar. Büyük ölçekli bir yatırım, yabancı ortaklı doğrudan yatırım, yüksek teknolojili, kalkınmada öncelikli yerde. Cumhurbaşkanımızdan başbakanımıza ve ekonomi bakanımıza kadar herkes canla başla mücadele etmesine rağmen bırakın teşvik belgesine bağlanmayı, düz bir demir çelik yatırımı gibi değerlendirip kapsama almadılar. Üstelik yatırım sırasında 98 milyon dolarlık KDV ödedik.

Bürokrasiden şikâyetçi misiniz?

Şikayetçi olmaktan öte bir durum var. Bakıyoruz bürokrat oturuyor, bakanlar ise devamlı değişiyor. Adam 'ben şu kadar yıldır buradayım, nice bakanlar gelip geçti' diyor. O zaman da bakan o adama iş yaptıramıyor. Yani toplumun beklentileri ortada ama bir tarafta da bu devletin ana unsurunun kendisi olduğuna inanan belli bürokratlar var. 'Onlar gelir geçer ama biz kalırız' diyorlar. Böyle bir şey yok. Onlar da kanunların kendilerine verdikleri yetkilerden dolayı kendilerini daha güçlü hissediyorlar. Ama esas güç halkta… Halk gücü kime verdiyse onu kullanan da o olmalı. Bizden istihdam bekleniyor ama bürokratik işler bitmiyor ki yatırıma başlayalım da istihdam yaratalım. ( Sabah, 15 Nisan 2017 )

Tezcan Galvaniz Afrika Pazarını Gözüne Kestirdi

Geçen yıl yeni ürünü galvalume’ün üretimi için 135 milyon dolar yatırımla kurduğu ve 75 bin metrekare alana yayılan ek tesisini faaliyete alan Tezcan Galvaniz, hedeflerini büyüttü. Yeni ürün için özellikle ABD’den ilgi gören şirket, Afrika pazarında büyümek istiyor. Rusya ile düzelen ilişkilerin ardından Rusya pazarını geri kazanan şirketin cirosunun yüzde 20’sini ihracat pazarı oluşturuyor. Şirket, 2017 hedeflerinde bu rakamı yüzde 30’ların üzerine çıkarmak isterken, büyüme hedeflerini de en az yüzde 10 olarak belirledi. Tezcan, istihdam sayısını da yukarıya çekerek 650 çalışana ulaşmak istiyor. İSO 500’de 87’nci sırada yer alan Tezcan Galvaniz, son yatırımlarının ardından 1,3 milyon ton kapasiteye ulaştı. Kapasitenin yüzde 70’ini kullanan şirket, iç pazar ağırlıklı çalışıyor. Şirketin son dönemdeki yatırımları ve hedefleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Tezcan Ülke Direktörü Asiye Ay Çelik, tamamen yerli sermayeli bir aile şirketi olduklarını söyledi. Başlangıçta 200 bin ton kapasite ile çalışırken şu an 1,3 milyon ton kapasiteye ulaştıklarını kaydeden Çelik, “Son 6-7 aydır ihracatta ciddi bir ivme kazandık.

ABD pazarı çok etkili oldu.

İhracat seviyelerini yüzde 30’ların üzerine çıkarmak istiyoruz” ifadelerini kullandı. 135 milyon dolarlık yatırım “Galvalume, galvanize kıyasla 3 katı kadar ömrü olan bir ürün” diyen Asiye Ay Çelik, Türkiye’de henüz bu bilincin gelişmediğini aktardı. Bu ürünü pazarlama ile ilişkin çalışmalarının sürdüğünü belirten Çelik, şöyle devam etti: “Yurt dışında ABD’nin çok ilgisi var. Kapasitede belli bir noktaya geldik. Geçen yıla göre yüzde 10’un üzerinde büyüdük. Hedefimiz 8-15 bandında büyümek. Ar-Ge için 10 kişilik bir grup oluşturduk. Tamamen üretimle eş zamanlı olarak sürekli çalışmalar yapıyoruz. 450 milyon dolar ciro yaptık geçen yıl.”

‘Sektöre yeni entegre tesisi lazım’

Sektörde çok ciddi yatırımlar yapıldığına değinen Tezcan Ülke Direktörü Asiye Ay Çelik, bu yatırımların özellikle yassı çelikte olduğuna dikkat çekti. Yassı çeliğin çok geniş bir alan olduğunu vurgulayan Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırım konusunda bir sıkıntımız var. Entegre tesisimiz yok. Bir Ereğli Demir Çelik var. Bunun dışındaki tesisler hurdadan üretim yapıyorlar. Bir yandan katma değerli ürünler üretmek için çalışma yaparken bir yandan da ilave entegre tesisi kurulamaması ciddi bir handikap. Hammadde üretemediğimiz için ithalata yöneliyoruz. İthalat maalesef bu anlamda her zaman bir ihtiyaç olacak. Pazara açık, ciddi bir yatırım. AKÇT Avrupa Birliği Uyum Yasası’ndan dolayı Türkiye’de çelik sektörüne herhangi bir teşvik verilemiyor. Herkes kendi yatırımını kendi yapmak zorunda ama büyük üreticiler bir araya gelip bu yatırımı yapabilir.”

Rusya canlandı talepler arttı

Rusya’nın kendileri için en önemli pazarlardan biri olduğunu söyleyen Çelik, Rusya ile yaşanan siyasi krizin iş ilişkilerini etkilediğini belirtti. Çelik, şu bilgileri paylaştı: “Zaten ihracatın azaldığı bir dönemdi. Çok ciddi de etkilenmedik. Şu an Rusya’da canlanma var. Avrupa ülkeleri ihracatımızın ilk sıralarında. Afrika’da etkin bir şekilde yer almak istiyoruz. İletişim kanalları, bankacılık sistemleri henüz oturmuş değil. Özellikle Kuzey Afrika ülkelerine ihracat yapıyoruz.” ( Dünya, 17 Nisan 2017 )

2017 Yılında Çin Çelik Sanayiinin Üstüne Düşen En Önemli İki Görev Açıklandı

Çinli uzmanların, bu yıl çelik sanayiinin üstüne düşen en büyük iki görevi açıkladıkları, söz konusu iki görevin; kaldıraç oranını ve çelik sektöründeki kapasite fazlalığını azaltmak olduğu duyuruluyor. Çin Demir ve Çelik Derneği Genel Sekreteri Liu Zhenjiang’ın, kapasite fazlalığını devre dışı bırakmanın yanı sıra, Çin çelik sanayiinde kapasite kapatma gibi faaliyetler ile sanayide yeniden yapılandırmanın teşvik edilmesi gerektiğini ifade ettiği kaydediliyor. Çin Metal Sanayii Planlama ve Araştırma Enstitüsü Başkanı Li Xinchuang’ın, Liu Zhenjiang’a katıldığı ve çelik üreticilerinin, üretim faaliyetlerini geliştirmenin yanı sıra, çevre dostu ve düşük karbonlu üretim yapmaları gerektiğine dikkat çektiği, ayrıca Li Xinchuang’ın modern çelik üreticilerinin yüksek kalite mamul üretmeyi, enerji tasarrufunu ve hava kalitesini artırmayı hedeflemesi gerektiğine değindiği aktarılıyor. Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu temsilcilerinin, Çin’in 2017 yılında çelik kapasitesini 50 milyon ton seviyesinde devre dışı bırakmayı hedeflediğini belirttikleri ve kapasite kapatma faaliyetlerinin 2018 yılında da devam edeceğini ekledikleri aktarılıyor. 2017 yılı kapasite kapatma hedefinin, Çin’in geçtiğimiz yıl çelik kapasitesini 65 milyon ton seviyesinde kapatarak hedeflenen seviyeyi aşmasının ardından belirlendiği belirtiliyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu’nun verilerine göre, ülke çapındaki kapasite kapatma faaliyetlerinden önce Çin’in yıllık çelik üretiminin 1,1 milyar metrik ton görünür çelik tüketiminin ise yılda 800 milyon ton seviyesinde bulunduğu bildiriliyor. (SteelGuru, 18 Nisan 2017 )

Posco, Yüksek Manganlı Slab Üretiminde Verimliliği Artırıyor

Güney Koreli Posco’nun, slab üretiminde verimliliği artırmak için çelik üretiminde sıvı ferromangan kullanılan yeni bir teknoloji geliştirdiğini açıkladığı haber veriliyor. Söz konusu yeni teknolojinin, LNG depolama tanklarında kullanılan yüksek manganlı soğuk haddelenmiş sac üretiminde maliyeti azaltacağı belirtiliyor. 2013 yılından bu yana proje maliyetinin 48,1 milyon doları bulduğu ve söz konusu proje kapsamında Posco’nun Gwangyang fabrikasında sıvı ferromangan depolamak için yeni bir tesis geliştirildiği kaydediliyor. Posco’nun, sıvı manganın yüksek manganlı çelik üretimi için gerekli süreyi yarıya indireceğini ve slab üretiminde verimliliği % 10 oranında artıracağını açıkladığı ifade ediliyor. ( Kallanish, 18 Nisan 2017 )

Tata Steel ve ThyssenKrupp’un Birleşmesi Tehdit Altında

Birleşik Krallık’ta yerleşik Port Talbot tesisinin geleceğinin ve 8.000 işçiyi güvence altına alacak olan Tata Steel ve ThyssenKrupp’un çelik biriminin birleşme sürecinin, emeklilik planı ile ilgili karışıklıklar ve Alman ticaret birliklerinin sözkonusu birleşmeye itiraz etmesi nedeniyle tehdit altında olduğu bildiriliyor. Tata Steel ve ThyssenKrupp’un, Avrupa’daki çelik faaliyetlerini birleştirme hususundaki görüşmelerinin aylardan bu yana devam ettiği, ancak buna rağmen söz konusu birleşmeye engel teşkil edecek pek çok faktörün bulunduğu belirtiliyor. Almanya’nın en büyük ticari birliği IG Metall’in, bu hafta söz konusu şirket birleşmesine karşı olduklarını açıkladığı ve birleşmeyi Almayna’da binlerce kişinin işinden olmasının yanı sıra tesislerin kapatılmasına sebep olması ihtimali nedeniyle “yüksek riskli” olarak tanımladığı kaydediliyor. Birleşik Krallık Emeklilik Düzenleme Kurumu’nun, Tata Steel’in emeklilik planı ile ilgili çözüme kavuşturulmamış bazı önemli hususlar olduğu konusunda uyarıda bulunduğu ifade ediliyor. ( SteelGuru, 19 Nisan 2017 )

Diler, Danieli Olivotto Ferrè’den Çan Tipi Isıl İşlem Tesisi Sipariş Etti

Diler Demir Çelik Endüstrisi’nin, Danieli Olivotto Ferrè’den yeni bir çan tipi filmaşin ısıl işlem tesisi sipariş ettiği haber veriliyor. Yeni ünitenin, Diler’in Kocaeli, Dilovası’nda yerleşik tesisine kurulacağı ve söz konusu ünitenin, dış çapı 1.250-1.400 mm ve tel çapı 4,5-27 mm olan filmaşinin tavlanması için tasarlandığı bildiriliyor. Isıl işlem tesisinin, yılda 25.000 ton filmaşin tavlama kapasiteli olduğu vurgulanıyor. ( Kallanish, 19 Nisan 2017 )


( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )


www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ