Çelik Sektöründe 2016-42. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-42. Hafta’nın Öne Çıkanları

İthal Kömürde Yükümlülük Uygulama Sınırı 70 Dolara Yükseldi

Bakanlar Kurulu’nun, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan karara göre, ithal kömür için uygulanmakta olan ton başına 15 $ tutarındaki ek maliyet sınırı 70 $ seviyesine yükseltildi. Buna göre, kömürün fiyatının 70 $ ve üstü seviyelerde gerçekleştiği durumlarda, ek mali yükümlülük söz konusu olmayacak. 70 $’ın altındaki fiyatlarda ise, aradaki fark elektrik enerjisi üretmek üzere kömür ithal eden yükümlüden tahsil edilecek. Mevcut durum itibariyle, kömür fiyatlarının 70-71 $/ton civarında seyrediyor olması sebebiyle, Ağustos ayında çıkarılan kararname ile tahsilline başlanan ton başına 15 $ tutarındaki vergi uygulanmayacak gibi görünüyor ise de, kömür fiyatlarının son 1 yıl içerisinde 40-45 $/ton seviyelerine gerilediği dikkate alındığında, bu durumun sanayicinin üzerindeki yüküm 30 $/ton seviyesine kadar çıkması anlamına geliyor. Söz konusu kararın yerli kömür üretim ve tüketimini teşvik için alındığı, ancak kömür için son ihalelerin ton başına 40 $ seviyelerinde sonuçlandırıldığı hususu gözardı edilerek, ton başına 70 $ gibi suni bir seviye belirlenmesi yadırganıyor. İthal kömür tüketerek elektrik enerjisi üreten santrallerin, düşük kalorili yerli kömürü kullanmalarının teknolojik yönden mümkün olmaması sebebiyle, kömür fiyatlarını suni olarak yükseltecek uygulamaların, girdi maliyetlerini artırarak, enerji fiyatlarının da artması ve kömür kullanarak enerji üreten santrallerin ciddi zararlar ile karşı karşıya kalmaları ihtimalini gündeme getirmesinden endişe duyuluyor. Bu yönüyle, söz konusu yüksek kalori değerlerine sahip kömürün, Türkiye’de yeterince üretilmediği hususu da göz önünde bulundurularak, yerli kömür kullanımı artırılmak isteniyorsa, ithalata vergi getirmek yerine, yerli kömür üretim ve tüketiminin teşvik edilmesinin, daha uygun bir yöntem olacağı değerlendiriliyor. ( Türkiye Çelik Üreticileri Derneği, 03 Ekim 2016 )

Kardemir Demiryolu İle Limana Bağlandı

İhracat ve ithalat yapan firmaların en büyük maliyetlerinden birisi olan taşıma maliyeti Kardemir için de hala problem olmaya devam ederken, Eren Limanı ile Çatalağzı boşaltma rampası arasına yaptığı demiryolu ara bağlantı hattıyla birlikte maliyetler biraz daha aşağı inecek. 3 Milyon ton sıvı çelik üretimi hedefine hızla ilerleyen ve Dünya Devleri arasına girme yolunda olan Kardemir’in limana uzaklığı nedeniyle en önemli maliyetlerinden birisi de taşıma maliyetleri oluyor. Bu maliyetlerden birisi de Çatalağzı ile Eren limanı arasındaki yaklaşık 5 km lik karayolu taşıması oluşturuyordu. Bu 5 km lik ara demiryolu bağlantısının tamamlanması ile birlikte şimdi taşıma maliyetleri bir miktar daha aşağı inmiş oldu. Öte yandan özellikle karayolu taşıması sırasında meydana gelen bazı sıkıntılar da kendiliğinden sona ermiş oldu.

Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş, yurtdışından tedarik ettiği ve üretime girdiği malzemelerini taşıyan gemilerin tahliye işlemini gerçekleştiren Eren Limanı’na yapılan demiryolu hattı ile 1,5 Milyon ton yük taşıdı. Demir cevheri, pelet, koklaşabilir kömür, kök kömürü vb. malzemeleri taşımak için Kardemir’in Eren Limanı’na demiryolu İltisak hattı (ara bağlantı) bağlanmasına yönelik çalışmaları uzun süredir sürüyordu. Eren Enerji – Kardemir ve TCDD’nin ortak yürüttüğü demiryolu hattı projesi geçtiğimiz Ağustos ayında tamamlanıp, Kardemir demiryolu ile limana bağlandı. TCDD, Eren ve Kardemir yetkililerinin de katıldığı test çalışmalarının başarıyla tamamlandığı öğrenildi. 1,5 Milyon Ton Demiryolu İle Taşındı Edinilen bilgilere göre; Kardemir, 2015 yılında limandan 34 gemiden yaklaşık 2,5 milyon ton tahliye yaptı. Bunun yaklaşık 1,5 milyon tonu Liman - TCDD Çatalağzı Rampa arası 5 km karayolu taşıması yapıldıktan sonra demiryolu ile Kardemir’e taşındı.

Birçok Sıkıntı Çözüme Kavuştu

Ayrıca İltisak hattı bağlantısı bazı problemleri de önlüyor. Çalışmalar neticesinde Liman-Çatalağzı TCDD rampası arasında yapılan karayolu taşımasının ve rampada yapılan yükleme operasyonun mahalle içinde olmasının yarattığı olumsuzluklar, zorluklar ve şikâyetler önlenmeye başlandı. Bu bağlantı ile liman stok sahalarının hızlı boşaltılması da sağlanırken, gemilerin uzun bekleme süreleri de önlendi. Gerçekleştirilen çalışmalarla birlikte Limandan - Kardemir’e taşınan yük miktarının da artacağı öğrenildi. Darısı Filyos Limanına Öte yandan adım atıldı, tamam, imzalar atıldı, çalışmalar başlıyor şeklindeki bilgiler ile gündemdeki yerini koruyan Filyos Limanı’nın bir an önce tamamlanması son derece önemli. Zira zaman zaman Eren Holding’in kendi mallarının gelmesi nedeniyle, Kardemir’e kargo getiren gemilerin açıkta beklemesi, Eren Holding’in liman ücretlerini özel sektör mantığı ile istediği gibi ayarlaması da Kardemir açısından ekstra maliyetler oluşturmakta. Filyos Limanının bir an önce tamamlanarak, demiryolu bağlantısının da yapılması ile birlikte global piyasalarda Kardemir’in rekabet gücü biraz daha artmış olacak.

Demiryolu Taşıma Maliyetlerine Destek Şart

Diğer taraftan Avrupa Kömür Çelik Birliği anlaşması başta olmak üzere bazı uluslararası anlaşmalar nedeniyle demir çelik sektöründe teşvik uygulaması yapılamaz olmakla birlikte hükümetin Devlet Demir Yolları kanalıyla yaptığı taşıma ücretlerinde Kardemir konusunda ciddi bir çalışma yapması Kardemir'in kendi ayakları üzerinde çok daha rahat durabilmesi ve rekabet ortamında güçlü olabilmesi için son derece gerekli. Sektördeki bazı yetkililer TCDD'nin kömür ve cevher taşımalarında kırılacak eşya tarifesi uygulaması yaptıkları belirtilirken, bu tarifenin değiştirilerek ton başı taşımaların çok daha aşağılara çekilmesi bekleniyor. (Karabükderinhaber, 03 Ekim 2016 )

EUROMETAL MILAN: 2016 Yılının İkinci Yarısında Çelik Satışlarının Azalacağı ve Fiyatların Yükseleceği Öngörülüyor

İtalya’nın Milano kentinde düzenlenen Eurometal’in Güney Avrupa Toplantısı’na katılan temsilcilerin, 2016 yılının ikinci yarısında çelik satışlarının düşeceğini ve Güney Avrupa’da yassı ürün fiyatlarının yükseleceğini öngördükleri ifade ediliyor. 29 Eylül tarihinde düzenlenen konferansta Eurometal’in Başkan Yardımcısı ve ArcelorMittal-CLN’nin Genel Müdürü Cesare Viganò’nun, 2016 yılının ilk yarısının olumlu geçtiğini, ancak Temmuz ve Ağustos aylarında çelik servis merkezleri sevkiyatlarında azalma gözlendiğini ve önümüzdeki aylarda sevkiyatların daha da azalmasının muhtemel göründüğünü belirttiği kaydediliyor. Temmuz ve Ağustos aylarında Güney Avrupa’nın yassı ürün sevkiyatlarının %4 oranında düştüğü, buna ek olarak AB’nin Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla gibi ekonomik göstergelerinin, piyasadaki genel belirsizliği yansıttığı ve 2016 yılının tamamına dair görünümün negatif olmasına zemin hazırladığı aktarılıyor. Viganò’nun, çelik üreticilerinin dördüncü çeyrekte fiyatları yükselttiklerini ve söz konusu fiyat yükselişinin nihai tüketici tarafından kabul görmediği, bu durumun brüt kâr marjlarının son derece daralması açısından SSC dağıtımcılarını zor duruma düşürdüğünü dile getirdiği ve Avrupa’da ekonomisinin büyüme hızının, zayıf talep ve arz fazlalığı nedeniyle son derece yavaş seyrettiğinin altını çizdiği rapor ediliyor. ( Metal Bulletin, 04 Ekim 2016 )

Hesteel Serbia’nın Üretimi Artmaya Devam Ediyor

Sırbistan’da faaliyet gösteren tek çelik üreticisi konumundaki Hesteel Serbia Iron & Steel llc Belgrade’ın (eski Zelezara Smederevo), Çinli çelik devi Hebei Iron & Steel Group yönetiminde üretiminin arttığı ifade ediliyor. Ocak-Ağustos döneminde Sırbistan’ın toplam çelik üretiminin % 6,9 oranında artışla 705.000 ton seviyesine ulaştığı, ayrıca Haziran-Temmuz döneminde Hesteel Serbia’nın, sıcak ve soğuk haddelenmiş sac üretiminin beşe katlanarak 102.000 tona çıktığı aktarılıyor. Ağustos ayında firmanın, 126.000 ton beklentisinin aksine 116.000 ton çelik üretimi yaptığı, ancak söz konusu miktarın geçtiğimiz yılın aynı ayına kıyasla % 38 oranında daha yüksek olduğu, buna ek olarak, toplam 232,1 milyon dolar ihracat değeriyle Hesteel Serbia’nın, Sırbistan’ın en büyük üçüncü ihracatçısı konumuna yükseldiği haber veriliyor. ( Metal Expert, 04 Ekim 2016 )

ArcelorMittal Ostrava Otomotiv Sektörüne Yönelik Lama Üretimine Başladı

Küresel çelik devi ArcelorMittal, Çek Cumhuriyeti merkezli bağlı kuruluşu ArcelorMittal Ostrava’nın orta ebatlı profil haddehanesinde otomotiv sektörüne yönelik lama üretimine başladığını açıkladı. ArcelorMittal Ostrava’nın ArcelorMittal’in bu ürünü üreten Avrupa’daki ilk fabrikası olduğu belirtilirken, şirketin halihazırda Kanada ve Brezilya tesislerinde otomotiv sektörüne yönelik lama üretimi yaptığı ifade edildi. Söz konusu ürünün, yüksek kaliteli krom vanadyum çeliğinden üretildiği belirtildi. ArcelorMittal Ostrava’nın orta ebatlı profil haddehanesinin, birçok sıcak haddelenmiş uzun ürün de dahil olmak üzere yıllık toplam 750.000 mt üretim yaptığı bildirilirken, 200 milyon CZK (8,3 milyon $) değerindeki yatırımla birlikte haddehanede artık binalarda ve yer altı inşaatlarında kullanılan 15-75 mm ebatlarında dişli Çubuk da üretildiği ifade edildi. ( SteelOrbis, 03 Ekim 2016 )

Vallourec Brezilya’daki İki Bağlı Kuruluşunun Birleşmesini Tamamladı

Fransa merkezli boru üreticisi Vallourec, Brezilya’daki bağlı kuruluşları Vallourec Tubos do Brasil (VBR) ve Japon çelik üreticisi Nippon Steel & Sumitomo Metal Corporation (NSSMC) ve Japonya merkezli Sumitomo Corp. ile ortaklığı olan Vallourec & Sumitomo Tubos do Brasil’in (VSB) birleşmesini tamamladığını duyurdu. Buna göre, Vallourec’in yeni şirket Vallourec Soluções Tubulares do Brasil’de %84,6, NSSMC’nin %15 ve Sumitomo’nun %0,4 hissesi olacak. Söz konusu birleşme, Vallourec’in bu sene şubat ayında duyurduğu, şirketin rekabet gücünü ve karlılığını artırmayı hedefleyen küresel dönüşüm planının bir parçası olarak gerçekleşti. Yeni şirketin 1 Ekim itibarıyla Vallourec’in mali sonuçlarına dahil edileceği ve NSSMC ve Sumitomo Corp.un hisselerinin ise kontrol gücü olmayan hisse olarak kaydedileceği bildirildi. ( SteelOrbis, 03 Ekim 2016 )

Güney Kore, Levha Alanında Yeniden Yapılandırmaya Gidiyor

Güney Kore hükümetinin, kapasite fazlalığına rağmen, gemi inşaatı piyasasında talebin zayıflaması nedeniyle çelik sektöründe ve özellikle levha alanında yeniden yapılandırma kararı aldığını açıkladığı haber veriliyor. Geçtiğimiz üç ay boyunca çelik sektöründeki durumu inceleyen Güney Kore hükümetinin, levha kapasitesinin azaltılması ve yüksek katma değerli üretime odaklı tesislerde yenilenmeye gidilmesi yönünde karar alındığını açıkladığı aktarılıyor. Ticaret Bakan Yardımcısı Toh Kyung-Hwan’ın, çelik sektöründeki arz fazlalığının daha da ciddi boyutlara ulaşacağını, sözkonusu sorunun önüne geçmek amacıyla, 2020 yılına kadar yeniden yapılandırmanın gerçekleşmesi gerektiğinin altını çizdiği rapor ediliyor. Danışma şirketi Boston Consulting Group’un hükümet için hazırladığı raporda, mevcut 12 milyon ton kapasitenin 4-5 milyon tonunun devre dışı bırakılması gerektiği ve söz konusu kapasitenin kapatılması durumunda levha tüketiminin 2020 yılına kadar % 24 oranında düşeceğinin öngörüldüğü kaydediliyor. Mevcut durumda Güney Kore’de 7 levha tesisinin faaliyet gösterdiği, (POSCO- 4, Hyundai Steel - 2, Dongkuk Steel – 1) bildiriliyor. ( Metal Expert, 05 Ekim 2016 )

Fuat Tosyalı “Devler Liginde” Yükselişini Sürdürüyor

Türkiye’nin global demir çelik lideri Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Capital Dergisi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Güçlü 30 İş İnsanı Araştırması”nda yükselmeye devam ediyor. Capital Dergisi tarafından her yıl gerçekleştirilen ve Türkiye iş dünyasının en güçlü 30 liderinin belirlendiği “Türkiye’nin En Güçlü 30 İş İnsanı Araştırması” sonuçları açıklandı. Türkiye’nin global demir çelik devi Tosyalı Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, bu yıl da devler ligi arasında yer aldığı gibi, listedeki konumunu bir sıra yükseltmeyi başardı.
Geçen yıl aynı listede 30’uncu sıradaki konumunu bu yıl 29’uncu sıraya taşıyan Fuat Tosyalı, elde ettikleri bu başarıdan duydukları mutluluğu dile getirdi. 2015 yılını 3,5 milyar doların üzerinde ciro ve yurt içinde 3500’ü aşkın istihdam rakamıyla tamamladıklarını belirten Tosyalı, “Üretim ve satış gücümüzü koruyor, yatırımlarımıza aynı hızla devam ediyoruz. Ülke ekonomisine kattığımız değer, bu tür başarıları da beraberinde getiriyor” açıklamasını yaptı.

Güçlüler Liginde Son Tablo Capital Dergisi tarafından her yıl gerçekleştirilen araştırmada, Türkiye’nin en güçlü 30 iş insanı belirleniyor. Bu yıl 12’incisi hazırlanan ve CEO ile CMO Club üyelerinin oylarıyla hazırlanan çalışmada zirvede, Mustafa Koç’un iş dünyasını yasa boğan ani kaybıyla holdingin başkanlık koltuğuna oturan Ömer Koç yer aldı. Listede, Murat Ülker, Güler Sabancı, Ferit Şahenk ve Hüsnü Özyeğin gibi isimler bulunuyor.

Tosçelik’in İçinden 5 Şirket Çıkacak...

Tosyalı Holding’in lokomotif şirketi Tosçelik, sektör için 2015 yılı zor geçse de Anadolu 500’de ikinciliğini korumayı başardı. Üç kıtada gerçekleştirdiği devasa yatırımlarla Hatay’ın ve Türkiye’nin gururu olmayı sürdüren Tosyalı Holding, devasa bir büyüklüğe ulaşan Tosçelik’i daha dinamik yönetmek için karar aldı.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Ekonomist Dergisi'ne verdiği röportajda şirketin faaliyet alanlarına göre bölünme ve Tosçelik’in içinden 2017 sonuna kadar beş şirketin çıkacağını belirtti. 2015 demir çelik sektörü için zor bir yılda. Yerli üretici bir taraftan Çin çıkışlı düşük fiyatlı ürünlerle rekabet etmek zorunda kalırken, bir yandan da yüksek ithal hurda fiyatıyla boğuşmak durumunda kaldı. Sonuç olarak 40 milyonluk tonun üzerinde üretim kapasitesi olan demir-çelik sektöründe 2015’te üretim 30 milyon tona ulaşamadı. Ancak böyle bir ortamda Anadolu’da 500 listesinde Tosyalı Holding, ikinci sıraya kimseye bırakmadı. Geçen yılı 3,5 milyar dolar TL ciro ile kapatan Tosyalı Holding’in lokomotif şirketi Tosçelik, günden güne büyümeye devam ediyor. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, önceki yıl 2,6 milyar TL olan cirosunu geçen yıl 3 Milyor TL’ye çıkaran Tosçelik’in sektördeki küçülmeye rağmen bu büyümeyi yakalamasının arkasında geçen yıl faaliyete geçen Tosyalı Filmaşin tesisinin devreye girmesinin yattığını söylüyor. Tosyalı, “Fiyatların gerilemesiyle oluşan ciro kaybını bu tesisin devreye girmesi önledi” diyor.
2016’nın 2015’e oranla dala iyi geçtiğini ifade eden başarılı iş adamı Tosyalı, Tosçelik’te 2016’da bazı değişiklikler olduğu bilgisini de verdi. Buna göre şirket, daha dinamik bir yönetim adına bölünüyor. Spiral boru üretimi şirketten ayrıldı ve Tosçelik Spiral Boru A.Ş isimli yeni bir şirket kuruldu. Kangal İnşaat Demir Üretim ise, başka bir şirket oldu. Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 2017 yılı sonuna kadar Tosçelik’ten çıkan şirket sayısının 5’e çıkacağını söylüyor. Tosyalı, Tosçelik’in sadece sıvı çelik üreten, ağır sanayiye iş yapan bir şirket haline geleceğini söylüyor.

Tosyalı’nın Ekonomist’teki açıklaması şöyle;

Demir Çelik sektörü için zorlu geçen 2015 yılında siz Anadolu 500 sıralamasında ikinciliği korudunuz. Bunu nasıl başardınız?

2015 yılında özellikle Çin’den dampingli çelik ürünlerinin hem ülkemizi hem ihracat piyasalarını istila etmesi sektörü olumsuz etkiledi. Biz de yıla daha yüksek bir ciro artışıyla başlarken, fiyatların gerilemesinden etkilendik. Ancak ciro kaybını filmaşin demir tesisinin devreye girmesi önledi. Söz konusu tesis devreye girince ciro artışı oldu.

2015’te ihracat rakamınızdaki düşüşe Çin’den gelen dampingli ürünler mi neden oldu?

Evet, Çin geçmişte hiç olmadığı kadar istilacı ve dampingli ürünlerini bütün ihraç pazarlarımıza sattı. Kuzey Irak’taki gelişmeler teröre yönelik yapılan operasyonlardan kaynaklanan geçiş sıkıntıları da ihracatımızı etkiledi. Ayrıca Avrupa ekonomisindeki durgunluk, Euro paritesindeki değer kaybı, Amerika’nın bizim çelik ürünlerine uyguladığı rekabet soruşturmaları da üst üste geldi. Ama ihracat düşüşü bizim için felaket seviyesinde olmadı. Çünkü pazarımızı kaydırma ve ihracat mallarımızı çeşitlendirme kabiliyetimiz var. Daha önce üretmeyi tercih etmediğimiz ürünleri devreye soktuk ve bu şekilde ihracatımızı en azından eski seviyesine yakın rakamlarda gerçekleştirmeyi başardık. 2016’yı nasıl geçiriyorsunuz? 2016 yılı 2015’e göre çok daha iyi. Son zamanlarda hükümetimizin yaptığı düzenlemelerde işlerimizin moralitesini arttırdı. İflas erteleme düzenlemesini belli kesimlerin kötüye kullanması sonucu piyasadaki işleyişte bir stres olmuştu. Ekonomi yönetiminin bu konuda aldığı son karar piyasa da olumlu yankı buldu. Çek sistemine güven geldi. Düzenlemenin olabileceği söylentisi bile piyasayı düzeltti. Çin şirketlerinin 2015 yılından kaynaklı zarar açıklamalarına ve bazılarının piyasadan yavaş yavaş çekilmesine şahit olduk. Çin’den gelen ürünlerde azalma oldu. Bizler de çok daha rekabetçi duruma geldik. Çok önlem aldık, iyileştirme programları yaptık. Söz konusu iki durum 2016’ya iyi bir başlangıç yapmamızı sağladı.

Sonraki dönemlerde neler yaşandı?

Şu an için bakıldığında işler bu yıl önceki yıldan daha iyi geçiyor. Bu arada Tosçelik’i daha dinamik yönetmek adına şirketlere ayırdık. Tosçelik kurulduğu günden bu yana devasa bir şirket oldu. Bir yandan çelik, bir yandan boru, bir yandan filmaşin demiri üretimi yapıyor. Biz bu yıl şirket içinden spiral boru üretimini ayırdık ve bunu kendi başına müstakil bir şirket haline dönüştürdük. Artık burada Tosçelik Spiral Boru Endüstrisi A.Ş. faaliyet gösteriyor. Kangal İnşaat Demiri Üretim diye bir tesisimiz vardı, onu da anonim şirket haline getirdik. Her bölüm kendi arazisi, üretimi ve yatırımı olan şirketlere dönüştü. Tosçelik kendi başına ilk etapta kendi sıvı çeliğini, yassı ürünlerini üreten ve boruya çeviren bir yapıda olacak. 2017 sonuna kadar Tosçelik’ten toplam beş şirket çıkacak. Sonunda Tosçelik svı çelik üreten ve ağır sanayi iş kolunda iş yapan bir şirket haline gelecek. 2017’den sonra sıralamaya bu şekilde girecek. Halihazırda devam ettiğiniz Tosyalı Toyo ve Cezayir’deki yatırım projelerinizde durum nedir? Tosyalı Toyo, bu yıl sonu itibariyle deneme üretimlerine başlayacak. Yoğun bir şekilde makine ekipman montajında. Hedef 2017’nin ilk üç ayında ticari üretime geçmek. Kademe kademe Tosyalı Toyo’yu ticari üretime alarak piyasaya mal verir duruma getireceğiz. Cezayir’de üçüncü etap yatırımdayız. Önümüzdeki yıl yatırım tamamlandığında 2 milyar doları geçecek Cezayir yatırımımız, Türkiye’nin bu güne kadar yaptığı en büyük sıfırdan dış yatırım olacak.
 
’İthal Edilen Ürünleri İhraç Edeceğiz’

Tosyalı Holding’in Karadağ’da büyük bir tesisi bulunuyor. Oradan Avrupa pazarına ürün verdiklerini ancak bu yıl Türkiye pazarına da satışlara başladıklarını belirten Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, şu anda gündemlerinde Tosyalı Toyo’nun faaliyete başlamasıyla hem yüksek kaliteli hem de rekabetçi bir tedarikçi olacaklarını vurgu yaparak, “İhracat rakamlarımızı yükselteceğiz. Çünkü otomobil ve gıda gibi daha önce girmediğimiz sektörlerin de tedarikçisi olacağız. Öyle ki ithal edilen ürünleri ihraç eder konuma geleceğiz” dedi. ( Tosyalı Holding/ 8günhaber, 05 Ekim 2016 )

Tata Steel CMI Industry’nin Tedarik Ettiği Yeni Yüzey Düzeltme Hattında Üretime Başladı

Belçika merkezli tesis ekipmanı tedarikçisi CMI Industry, Hindistan merkezli çelik devi Tata Steel’den, başarılı bir şekilde üretime başlamasının ardından, Jamshedpur tesisinde kurulan yeni yüzey düzeltme hattı için son kabul sertifikasını aldığını duyurdu. Yıllık 300.000 üretim kapasitesine sahip yeni sıcak haddeleme yüzey düzeltme hattı, asitleme hattından direkt gelen maksimum ağırlığı 30 mt, maksimum genişliği 1.650 milimetre ve kalınlığı 4,5 milimetreye kadar olan sıcak haddelenmiş şeritleri işleyecek. Yeni hat sayesinde Tata Steel’in yüzey dokusu ve mekanik özellikler bakımından mümkün olan en yüksek kaliteyi elde etmesi hedefleniyor.

NLMK Lipetsk’teki 6 No’lu Yüksek Fırınının Üretim Kapasitesini Artırdı

Rus çelik üreticisi NLMK Group, ana üretim merkezi Lipetsk’teki 6 No’lu yüksek fırınının bakım çalışmalarının ardından yeniden üretime başladığını duyurdu. NLMK, bakım çalışmaları sayesinde söz konusu yüksek fırının uzun vadede kesintisiz çalışmasını sağlayacağını ve ürün kalitesini artıracağını bildirdi. Bakım çalışmaları aynı zamanda yüksek fırının yıllık maksimum üretim seviyesini 2,9 milyon mt’dan 3,1 milyon mt’a yükseltecek ve maliyetlerin de azalmasını sağlayacak. Bununla birlikte 6 No’lu yüksek fırının gaz arıtma sisteminin de yenilendiği ve bu sayede gaz arıtma sisteminden beş kat daha fazla verim alınabileceği belirtildi. ( SteelOrbis, 05 Ekim 2016 )

Mısır Çelik Sektörü, Çin’in 20 Milyar $ Seviyesindeki Yatırımından Faydalanacak

Çin ve Mısır bu hafta imzaladığı yeni yatırım anlaşmasının, Cairo Capital projesine gerekli fonu sağlayacağı ve söz konusu yatırımın Mısır’da çelik tüketiminin büyümesini destekleyeceği kaydediliyor. Önde gelen devlet güdümlü inşaat firması China Fortune Land Development Company’nin (CFLD), Mısır hükümetiyle, New Cairo Capital’ın inşasının ikinci aşamasına 20 milyar dolar yatırım yapacağına dair anlaşma yaptığı, sözkonusu anlaşma uyarınca CFDL projeye gerekli fonu sağlayacağı, buna ek olarak Mısır İmar Bakanlığı’nın proje için arazi ayarlarken, Yatırım Bakanlığı’nın gerekli tüm izinleri alacağı haber veriliyor. İnşaat sektörüne yapılan bu denli büyük bir yatırımın, başta nervürlü demir olmak üzere uzun mamul tüketimini artıracağı ve toplam nervürlü demir kapasiteleri 9.5 milyon ton seviyesini geçen yerli tesislerin, söz konusu yatırımdan fayda sağlayacakları aktarılıyor. Söz konusu projenin 5-7 yıl içerisinde tamamlanacağı ve toplam maliyetinin 45 milyar dolar seviyesinde olacağının tahmin edildiği vurgulanıyor. ( Metal Expert, 06 Ekim 2016 )

Tezcan Galvalum Hattında Deneme Üretimine Başladı

Tezcan Galvaniz’in bu hafta yeni galvalum hattında deneme üretimine başladığı bildiriliyor. Şirketin bu ay içinde ticari üretime ve satışlara başlaması bekleniyor. Yıllık kapasitesi 350.000 mt olan yeni hat ilk etapta tam kapasiteyle faaliyet göstermeyecek. Hattın daha sonra, talebe bağlı olarak tam kapasiteye çıkartılabileceği belirtildi. ( SteelOrbis, 06 Ekim 2016 )

( TÇÜD Günlük Bültenleri’nde yer alan, bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

www.muctebabekcan.com

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ