Çelik Sektöründe 2016-19. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-19. Hafta’nın Öne Çıkanları

Hükümet Tata Steel İngiltere’nin %25 Hissesini Satın Alabilir

İngiliz hükümetinin, İngiltere’de yerleşik tesisin yeni sahibine destek olmak amacıyla tesisin %25’lik hissesini satın alabileceği, ancak hükümetin söz konusu tesiste üretilen ürünler üzerinde herhangi bir kontrolü olmayacağı belirtiliyor. Tesisin %25’lik hissesini satın alma seçeneğinin, milyonlarca poundluk destek paketinin bir parçası olduğu ve Tata Steel İngiltere’nin potansiyel alıcılarına sözkonusu seçeneğin sunulacağı, ayrıca destek paketinin büyük bir bölümünün borç finansmanı kapsamına gireceği ifade ediliyor. Konu ile ilgili söz konusu açıklamanın, İngiliz Dış İşleri Bakanı Sajid Javid’in, Tata Group’un Başkanı Cyrus Mistry ile görüşmesinin ardından yapıldığı, Javid’in İngiliz hükümetinin çelik sektörünü desteklemek için elinden geleni yapacağını ve hükümetin destek paketi ile çelik sanayiini koruma konusundaki karalılığını göstermiş olduğunu dile getirdiği kaydediliyor. (Kallanish, 25 Nisan 2016 )

Çelik Piyasasını Koruma Yasası ABD Kongresine Sunuldu

Mike Kelly, Çelik Piyasasını Koruma Yasası’nı senatör Shelley Moore Capito ve Mike Doyle’ye sundu. Kelly’nin sunduğu Çelik Piyasasını Koruma Yasası, üretim maliyetlerini azaltan ve yerel çelik piyasasındaki rekabeti artıran bir vergi indirimi öngörüyor. Söz konusu vergi indirimi yerel çelik piyasasını güçlendirecek ve çelik imalatındaki tehlikeli atıkların geri dönüştürülmesini teşvik edecek. Senator Capito, yerel çelik piyasasının ülke ekonomisi açısından önemli olduğunu ve büyük bir istihdam yarattığını belirtti. ABD’li çelik üreticilerinin Çin ve Güney Kore gibi ülkelerden yapılan teşvikli ithalatla mücadele ettiğine dikkat çeken Mike Doyle, Çelik Piyasasını Koruma Yasası’nın daha adil bir ticaret yaratacağını savundu. ( SteelOrbis, 25 Nisan 2016 )

Çin Sadece Yurtdışına Açılan Firmalara Destek Verecek

Çin yönetiminin, izinsiz kapasite artışına giden ya da borçlarını ödeyemeyen yerli çelik üreticilerine yönelik finansman desteğini azaltmayı planladığı, sözkonusu önlemlerin ülkedeki kapasite fazlalığını ortadan kaldıracağının tahmin edildiği, ayrıca Çin hükümetinin, yurtdışına açılan firmalara destek vermeye hazır olduğu, ancak yeni politikanın kısa vadede piyasayı etkilemeyeceğinin öngörüldüğü kaydediliyor. 21 Nisan tarihinde, Çin Merkez Bankası’nın yanı sıra bazı kamu kurumlarının, iflasın eşiğinde ve borçlarını ödeyemeyecek durumda olan firmalara borç verme politikalarının sıkılaştırılacağını açıkladıkları, ayrıca Çin’in yerli kapasite artışını finanse etmeyi bırakacağı ve sözkonusu durumun, uzun vadede üretim fazlalığına çözüm teşkil etmesinin beklendiği belirtiliyor.
Çin Halk Bankası’nın, Çin’in yurtdışına açılmayı planlayan firmalara, ihracat kredisi ve proje finansmanı vereceğini açıkladığı, ayrıca Çin’in bu yılki en büyük yurtdışı alımının Hebei Iron & Steel Group tarafından satın alınan Sırbistan’da yerleşik 2 milyon ton kapasiteli Zelezara Smederevo tesisi olduğu ifade ediliyor. ( Metal Expert, 25 Nisan 2016 )

İtalyan Marcegaglia ve İranlı Mobarakeh Steel Slab Tedariki İçin Anlaşma İmzaladı

İtalyan medya kaynaklarından alınan bilgiye göre, İtalyan çelik şirketi Marcegaglia ve İranlı çelik üreticisi Mobarakeh Steel Company rulo ve slab tedariki için mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşmaya göre, Mobarakeh Steel, Marcegaglia’ya bu sene 1,5 milyon mt civarında rulo ve slab tedarik edecek. Diğer yandan, iki şirketin farklı projeler için de çeşitli anlaşmalar imzaladığı bildirildi. Buna göre, Marcegaglia ve Mobarakeh Steel’in, doğal gaz ve petrol, kimya, otomotiv ve inşaat sektörlerine yönelik paslanmaz çelik üretimi ve farklı sektörlere çelik ürünleri distribütörlüğü için ortaklık kurma konularında da çalışmalara başlayacağı açıklandı. İlk olarak 2014 yılında iş birliğine başlayan iki şirket, elde ettikleri 175 milyon € ciroyu bu sene 450 milyon €’ya çıkarmayı hedefliyor. (SteelOrbis, 25 Nisan 2016 )

Voestalpine’in ABD’de Yerleşik DRI Tesisinin İnşaatı Bitiyor

Voestalpine’in, en büyük yabancı yatırımı olan ABD’nin Teksas eyaletinde yerleşik doğrudan indirgeme tesisinin (DRI) inşaatında son aşamaya gelindiği belirtiliyor. Tesisin, 2016 yılının yaz döneminde üretime başlamasının planlandığı, DRI tesisinin, kömür yerine doğal gaz kullanarak, yılda 2 milyon ton HBI üreteceği bildiriliyor. Ayrıca Voestalpine’in, NAFTA Bölgesi ve Avrupa’dan tanınan firmalarla uzun vadeli kontrat imzaladığı, en son ise Meksika’da yerleşik çelik üreticisi TYASA ile anlaşma yaptığı ifade ediliyor. Voestalpine’in, kendi kullanımı için olmak üzere yılda 800.000 ton HBI’ye ihtiyaç duyduğu, Avusturyalı firmanın Teksas’da yerleşik Corpus Christi tesisinin, Avusturya’da bulunan Linz ve Donawitz çelik üretim merkezlerine büyük katkıda bulunacağını belirttiği kaydediliyor. ( Kallanish, 26 Nisan 2016 )

İran Dünya’nın En Büyük DRI Üreticisi Oldu

İran’ın, 2016 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla üretimin azalmasına rağmen, dünyanın önde gelen DRI üreticisi konumuna geldiği ifade ediliyor. Dünya Çelik Derneği’nin, İran’ın 2016 yılının ilk ayında 3.7 milyon ton doğrudan indirgenmiş demir (DRI) üreterek, İran’dan önce dünyanın en büyük DRI üreticisi konumunda olan Hindistan’ın 3.6 milyon tonluk DRI üretimini geride bıraktığını açıkladığı kaydediliyor. Buna ek olarak İran’ın DRI üretimi 300.000 ton gerilerken, Hindistan’ın DRI üretiminin, ithalat miktarının yüksek olması nedeniyle çelik üretiminin azalmasından dolayı 1,2 milyon ton seviyesinde düştüğü belirtiliyor. İran’ın en büyük DRI üreticisi konumunu koruyup koruyamayacağının belirsiz olduğu, ancak bazı piyasa oyuncularının, yaptırımların kaldırılmasına rağmen İran’ın çelik sanayiinin bu yıl kayda değer ölçüde toparlanama elde edemeyeceğini düşündükleri bildiriliyor. ( Metal Expert, 28 Nisan 2016 )

Ukrayna Çelik Sanayii İçin Doğalgaz Fiyatlarını İndirdi

Ukrayna’da yerleşik ulusal anonim şirketi Naftogaz’ın, 1 Mayıs 2016 tarihinden itibaren yerli üreticiler için doğalgaz fiyat eşiğini %12 oranında düşüreceği bildiriliyor Yeni doğalgaz tarifesinin, tüketilen 1.000 metre küp gaz için 189-219 $ olarak belirlendiği, söz konusu fiyatlara KDV, ek vergiler ve dağıtım ücretlerinin dâhil olmadığı kaydediliyor. Nisan ayında doğalgaz fiyatlarının 1.000 metre küp gaz başına 215-247 $ seviyesinde olduğu belirtiliyor. (Metal Expert, 29 Nisan 2016 )


( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )
www.muctebabekcan.com


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ