Çelik Sektöründe 2016-22. Hafta’nın Öne Çıkanları

Çelik Sektöründe 2016-22. Hafta’nın Öne Çıkanları

G7 Zirvesinde Çelik Kapasite Fazlalığı Ele Alınacak

G7 ülkelerinin, çelik kapasite fazlalığına karşı harekete geçmeyi ve çelik sanayiini desteklemek için hükümetlerden yardım almayı planladıkları ifade ediliyor. Japonya’da düzenlenecek G7 zirvesinde alınacak kararların uygulanması durumunda, Çin’in üzerindeki baskının artacağı belirtiliyor. Çelik üretim tesislerinin Mart ayında yükselen çelik fiyatlarından yararlanmalarından dolayı, ilk çeyrekte ham çelik üretimi %3 oranında düşüşle 192 milyon tona gerileyen Çin’in, Mart ayında ham çelik üretimini %3 oranında artışla 70.65 milyon ton seviyesine çıkarttığı kaydediliyor. Geçtiğimiz ay Avrupa Çelik Üreticileri Derneği’nin, Çin’in net çelik üretim kapasitesini azaltmak gibi bir sorumluluğu olduğunu ve devlet teşviki uygulamasına son vermesi gerektiğini belirttiği vurgulanıyor. ( Kallanish, 16 Mayıs 2016 )

İran DRI Tedarikçisi Konumuna Gelebilir

İran Çelik Üreticileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Bahador Ehramian’ın, İran’ın uluslararası piyasalara, doğrudan indirgenmiş demir (DRI) tedarik eden ülke konumuna gelmesinin muhtemel olduğu, sözkonusu durumun ülkenin enerji maliyetlerinin düşük olmasından ve zengin demir cevheri rezervlerinin bulunmasından kaynaklandığı belirtiliyor. Buna ek olarak, İran’ın mevcut durumda 3,3 milyar ton, ileriye dönük olarak ise 2,5 milyar ton demir cevheri rezervine sahip olduğu, sözkonusu miktarın % 75’inin manyetit, % 25’lik diliminin ise hematitten oluştuğu, ayrıca %42 oranındaki küresel demir ortalamasına kıyasla, rezervlerdeki ortalama demir miktarının % 51 olduğu bildiriliyor. Ayrıca Ehramian’ın, hükümetin demir cevheri madenciliği ve yeni rezerv keşifleri için pek çok yabancı yatırımcı çekmesinin tahmin edildiğini, diğer taraftan üretim maliyetinin son derece düşük olmasının, demir cevheri tedarik etme konusunda iç piyasada rekabetçilik sağlayacağını vurgulandığı kaydediliyor. ( Kallanish, 16 Mayıs 2016 )

Naveen Jindal: Hindistan Avrupa ve Çin’de Yerleşik Firmalar İçin Umut Vaat Eden Bir Piyasa Haline Gelebilir

16 Mayıs Pazartesi günü Jindal Steel & Power’ın yöneticisi Naveen Jindal’ın, Avrupalı ve Çinli çelik üreticilerinin fazla çelik kapasitelerini, talebin artmakta olduğu Hindistan’a aktarmayı düşünmeleri gerektiğini dile getirdiği haber veriliyor. Buna ek olarak Naveen Jindal’ın Pekin’de düzenlenen bir konferansta, Hindistan’ın 2025 yılına kadar çelik üretim kapasitesini ikiye katlayarak yılda 200 milyon ton seviyesine ulaşmayı hedeflediğini, ayrıca önümüzdeki 2-3 yıllık süre zarfında kendi firması Jindal Steel’in çelik üretim kapasitesini yılda 8 milyon tondan 15 milyon tona çıkarmayı planladığını açıkladığı rapor ediliyor. ( The Economic Times, 17 Mayıs 2016 )

Çin’de Yerleşik En Büyük Çelik Üreticisi Kapasitesini Azaltırken, Yurtdışına Açılıyor

Çin’de yerleşik devlete ait en büyük çelik üreticisi konumunda olan Hebei Group’un (HBIS) merkezi hükümetin dışarıya açılma politikasına uyarak çelik üretim kapasitesini azalttığı ifade ediliyor. Firmanın, 2016-17 yılında çelik üretim kapasitesini 5.02 milyon ton, pik demiri üretim kapasitesini ise 2.6 milyon ton kapatacağını duyurmasının yanı sıra, 5 yüksek fırın ve 5 konvertörünün faaliyetlerini durduracağını açıkladığı kaydediliyor. Ancak, sözkonusu kapasite azaltma faaliyetinin, firmanın piyasadaki payını azaltacağı anlamına gelmediği, HBIS’in yurtdışında üretim ve satış yapabilmek için sürekli yatırım yaptığı, Güney Afrika’da yılda 5 milyon ton üretim kapasiteli bir çelik üretim tesisi inşa ettiği ve Sırbistan’da yerleşik bir tesisi satın aldığı belirtiliyor. Buna ek olarak, Uluslar arası Ticaret Şirketi Duferco’nun, HBIS’in Çin’de yerleşik tesislerinin ihracat miktarını artırmasına yardımcı olduğu ve 2015 yılında firmanın ihracat miktarının %8.5 oranında artışla 7.16 milyon ton seviyesine ulaştığı rapor ediliyor. Mevcut durumda Hebei Group’un, Tata Steel UK tesisi için teklif verdiği vurgulanıyor. (Metal Expert, 18 Mayıs 2016 )

İngiltere’de Yerleşik Çelik İşçileri, İngiliz Hükümetine Çelik Sanayiinin Geleceği Konusunda Baskı Yapacak

Yüzlerce çelik işçisinin, krizden olumsuz etkilenmiş olan İngiltere çelik sanayinin geleceğinin güvenceye alınması konusunda, İngiltere hükümetine baskı yapmak üzere, Londra’da yürüyüş düzenleyecekleri, ülkenin dört bir yanından gelen çelik işçilerinin, 25 Mayıs tarihinde bir araya gelerek Parlamento’ya yürüyecekleri haber veriliyor. Çelik işçilerinin, Tata Steel’in satış işlemlerinin düzgün yapılması ve çelik sanayiinin mevcut durumda karşı karşıya olduğu krizi atlatma konusunda sağlam bir Türkiye Çelik Üreticileri Derneği celik.org.tr 3/21 sanayi stratejisi belirlemesi konusunda hükümetten talepte bulunacakları rapor ediliyor. ( SteelGuru, 20 Mayıs 2016 )

Çin, Çelik Üreticilerini Brezilya’ya Yatırım Yapmaya Teşvik Ediyor

Çin’in çelik üreticilerini, Brezilya’da yerleşik yılda 10 milyon ton üretim kapasiteli çelik üretim tesisine yatırım yapmaya teşvik ettiği, sözkonusu projenin Brezilya’nın ekonomiyi yeniden başlatmak için yatırımcı bulma planının bir parçası olduğu kaydediliyor. 2015 yılının Mayıs ayında Brezilya ve Çin hükümetlerinin, Brezilya’da faaliyet gösterecek yılda 10 milyon ton kapasiteli yeni bir çelik üretim tesisi projesinde işbirliği anlaşması imzaladıkları, sözkonusu anlaşmanın ardından The China Brazil Smart Steel Group’un (CBS), 2015 yılının Ağustos ayında kurulduğu ve CBS’nin tesisin yılda 3 milyon ton üretim yapacak bölümünün inşaatına yakın zamanda başlayacağı bildiriliyor.
Ayrıca, Çin Kalkınma Bankası’nın sözkonusu proje için finansman vermesinin yanı sıra, Brezilya hükümetinin, Maranhão eyaletinde 20 kilometre karelik alanı ücretsiz olarak tahsis ettiği vurgulanıyor. CBS’in BaoSteel, Wuhan Iron & Steel (Wugang), Anshan Iron & Steel (Angang) ve Maanshan Iron & Steel’i (Magang), projeye katılmak üzere davet ettiği, Baosteel ve Wugang’ın sözkonusu ortak projeye temkinli yaklaşırken, Magang ve Angang’ın ortak yatırıma sıcak baktıkları belirtiliyor. Çin’de yerleşik çelik üreticilerin, projeye doğrudan yatırım yapmak yerine, tesise ekipman tedarik edecekleri tahmin ediliyor. ( Kallanish, 20 Mayıs 2016 )

İran'la Ticarete Yeşil Işık Yaktılar

ABD, İngiltere, Fransa, Almanya ve AB tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, "İlgili yasalar takip edildiği sürece İran’la yapılmasına izin verilen ticaretin önünde durmayacağız ve İran’la ilişki kuran uluslararası firmalar ve finansal kurumların önüne dikilmeyeceğiz" ifadesi yer aldı. Batı'lı ülkeler tarafından yapılan ortak yazılı açıklamada, ABD ve AB’nin, İran’ın nükleer programı dolayısıyla uygulanan yaptırımları geçen yıl varılan anlaşmanın uygulanma günü olan 16 Ocak'ta kaldırdığı hatırlatıldı. İran'la iş yapmak isteyenlerin önünde durmayacaklar “Bunun sonucunda şu anda İran’da, iş yapmak amacıyla Avrupa ve dünya genelindeki şirketler ve finansal kurumlar için kapsamlı ekonomik fırsatlar bulunuyor” ifadesi kullanılan açıklamada, İran’la ticari faaliyetler içine girenlerin cezalandırılmayacağına vurgu yapıldı. İran’la ticaret yapılmasına engel olmadığı belirtilen açıklamada, şunlar bildirildi: “Avrupalı ve diğer küresel firmaların İran’daki çıkarları yüksek. Kapsamlı nükleer anlaşmanın (JCPOA) tüm taraflar için işlediğinden emin olmak ve İran halkına da kazanımların ulaştırılması bizim ve uluslararası toplumun çıkarınadır. Bu (yaptırımların kaldırılması), Avrupalı banka ve firmaların İran’da yeniden iş yapmalarını da içeriyor. İlgili yasalar takip edildiği sürece İran’la yapılmasına izin verilen ticaretin önünde durmayacağız ve İran’la ilişki kuran uluslararası firmalar ve finansal kurumların önüne dikilmeyeceğiz.” Süreç, nükleer programın durdurulmasıyla başladı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile Almanya’nın oluşturduğu P5+1 ülkeleri ile İran arasında varılan anlaşmayla Tahran yönetimi nükleer programını durdurmuş, bunun sonucunda da Batı İran’a yönelik yaptırımları kaldırmıştı. İran ise ABD’yi yaptırımların kaldırılmasına karşın ülkesiyle ticari faaliyette bulunmak isteyen yatırımcıları korkutmakla suçluyordu. ( Dünya, 20 Mayıs 2016 )

( Bir önceki haftanın gelişmelerinden derlenmektedir. )

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Ülkemiz Demir Çelik Sektöründe Sonu Hazin Biten Bir Proje - Sivas Demir Çelik ( Sidemir )

DÖRDÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1979-1983 DEMİR ÇELİK SANAYİİ

ÜÇÜNCÜ BEŞ YILLIK KALKINMA PLANI 1973 - 1977 DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜ